Urzeala tronurilor – George R.R. Martin

Am tot ezitat sa fac recenziile la aceasta serie deoarece nu stiam cu ce sa incep. Voi incerca totusi sa fac recenzia la primul volum, si probabil voi mai face la ultimul (dupa ce il voi termina).

Dupa ce am citit Stapanul Inelelor (in generala) si am intrat in lumea minunatei literaturi fantasy, am crezut ca nu voi mai gasi un autor care sa se ridice la valoarea lui Tolkien.  Insa m-am inselat. Am mai descoperit doi scriitori despre care pot spune ca l-au egalat: J.K.Rowling  si George R.R. Martin.

Recunosc: am inceput sa citesc GOT datorita serialului ecranizat de HBO (foarte buna decizie au luat).  Odata vizionat (intr-un timp foarte scurt), mi-am spus ca trebuie sa citesc cartile cat mai repede posibil. Eram foarte curioasa de ce avea sa se intample.

Acesta serie te prinde, te tine in priza si nu iti mai da drumul. Avand  foarte foarte multe personaje, foarte multe pagini, si mai multe fire narative, Urzeala Tronurilor necesita destul de multa concentrare din partea cititorului, fiind uneori  greu de urmarit. Fiecare capitol al cartii este prezentat din perspectiva unui alt personaj. Astfel, il avem pe Eddard Stark– Lordul Winterfell-ului si simtul sau infailibil pentru justitie, Sansa si dragostea sa „oarba” pentru Joffrey, John Snow – bastardul lui Eddard, Jaime Lannister – cavalerul increzut, arogant si indragotit de sora sa, Tyron Lannister – si a sa inteligenta ascutita si constructie fizica deformata, si  Daenerys Targaryen – mama tuturor dragonilor.

Este greu sa rezumi aceasta carte. Este plina de intrigi, suspiciuni, politica, incesturi, povesti si legende. Este un „joc  al tronurilor, in care castigi sau mori”.  In mare, actiunea se desfasoara pe trei fire principale: Cele Sapte regate ale Westeros’ului si lupta pentru Tronul de Fier, avand in frunte familia Lannister si Stark; Rondul de Noapte si creaturile de dupa Zid in Nord; triburile dothraki si ambitia lui Daenerys Targaryen de a-si razbuna tatal – in Est.

In aceasta carte, Martin nu se teme de moarte, violuri si jafuri. Le foloseste chiar atunci cand iti e ‚lumea mai draga’. Te atasezi de personajele sale, ajungi sa le iubesti, sa le impartasesti suferintele si bucuriile si atunci cand te astepti mai putin – acestea raman fara cap. E frustrant cata placere poate avea George Martin sa le omoare!

Fara nici un dubiu, pot sa afirm ca Uzeala Tronurilor este inceputul unei serii foarte bune. Este imprevizibila, plina de rasturnari de situatie si lucruri ciudate. Te face sa iti doresti mai mult si mai mult.

Deci nu mai pierdeti  vremea  si apucati-va de citit!

Anunțuri

6 gânduri despre “Urzeala tronurilor – George R.R. Martin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s