Shackled – Angela Carling

ShackledFcover (Med)Am avut ocazia sa citesc aceasta carte datorita autoarei Angela Carling. Nu pot decat sa ii multumesc pentru oportunitate!

Sa incepem. Este intr-adevar o carte cu si despre adolescenti, se citeste foarte usor, dar in acelasi timp este foarte profunda. Trebuie sa pleci de la premiza ca se bazeaza pe fapte reale.  Acest roman are in spate o poveste adevarata, care din pacate afecteaza multe fete din zilele noastre. Avem de a face cu acele fete naive, adolescente, ce se lasa inselate de farmecul unor „bad boys” ajungand apoi sa fie abuzate si lipsite de libertate.

Personajul in jurul caruia se invarte actiunea este Lucy: fata noua in oras nou, scoala noua, baiat frumos si saritor, rezultatul il stiti si voi: dragoste la prima vedere. Orbita de dragostea fata de Ryan, Lucy ajunge sa ia cele mai proaste decizii. Bineinteles ca isi va da seama de ele cand va fi prea tarziu. La anumite astfel de actiuni eram: „Seriooos? Chiar asa toanta este??” Din pacate, aflam ca o persoana este abuziva, abia atunci cand raul a fost deja facut. Nu iti poti da seama dupa infatisarea sa sau din primele comportamente. Aceste persoane au invatat sa duca o viata dubla si sa isi ascunda adevarata ‘natura’ in spatele unei masti ce ofera protectie si incredere. In cazul acestui roman, Lucy a fost tentata sa creada ca „in sfarsit si-a gasit marea dragoste”. Abia atunci cand lucrurile degeneaza Lucy isi da seama ca Ryan doreste sa detina un control deplin asupra vietii ei.

Mi-a placut faptul ca se  alterneaza punctele de vedere ale personajelor. Astfel, punem intelege  mai bine gandurile ce stau la baza fiecarei decizii luate atat de Lucy, cat si de Ryan. Trebuie sa intelegeti faptul ca o persoana nu devine abuziva din senin. In spatele lor intotdeauna sta cineva sau ceva ce i-a marcat. Familia reprezinta principalul model urmat de copii. In momentul in care ai o familie disfunctionala, poti fi sigur ca si copilul va avea de suferit. Va las cateva exemple de citate (din carte) care se refera la problema de mai sus:

„His father had always told him that women must be taught to respect men, that they must be taught their place.”

„You said you wanted to make sure she never left, that she would be yours forever, or something close to that romantic nonsense. I have been telling you for years that a woman must be protected, sometimes from her own stupidity. How are you supposed to protect her if  you don’t know were she is?”

„He’d expected her to be a little upset. She was naive, but not without feelings. He also knew she’s get over it, just like she’d done every time they had a disagreement. She loved him, and even is she’d stopped loving him, she wasn’t going anywhere. He had her now, bound to him throught love or guilt, and he knew from being raised by his father that those were two of the most powerful emotions on the earth”.

Un punct slab al acestui roman ar fi actiunea: este destul de lejera si previzibila. Cu toate acestea, sunt de parere ca orice fata (mai ales adolescentele) ar trebui sa o citeasca. Iti prezinta o perspectiva realista asupra unor relatii abuzive.

La sfarsitul cartii veti gasi o nota lasata de autoare si veti descoperi ca aceasta carte a fost inspirata din relatia surorii sale.

Nota: 4/5

Anunțuri

Un gând despre “Shackled – Angela Carling

  1. e nah, tanti pare o autoare foarte detreaba..si romanul..hm am tot citit despre el, dar cred ca in timp ce inaintam in varsta nu avem aceasi pasiune cu care altii citesc anumite genuri de carti ..serios ..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s