Starters – Lissa Price

220xNx2541.jpg.pagespeed.ic.fnfqhd-8iqIn primul rand, m-am apucat de aceasta carte datorita lui Rox Tao. In al doilea rand, pentru faptul ca aceasta serie este formata din DOUA volume, si nu din TREI.  M-am cam saturat de acelasi tipar abordat in trilogii. De obicei,  volumul din mijloc cam „scartie” – mai ales in cazul distopiilor.

Starters abordeaza o tema destul de originala. In urma unui razboi biologic, populatia ramasa sa traiasca este impartita in doua categorii: tinerii si batranii. Sau Starters si Enders. Lumea in care acestia convietuiesc este una foarte dura, in care  lupta pentru supravietuire, pentru un loc de dormit sau pentru o sticla cu apa,  primeaza.  Elementul fascinant, ca sa ii spun asa, care m-a impresionat si mi-a creat sentimente contradictorii a fost Banca de Corpuri. Sau mai bine spus, ceea ce se intampla acolo: adolescentii isi puteau inchiria corpurile batranilor cu o situatie financiara buna, si care doreau sa redevina tineri, sa resimta adrenalina corespunzatoare varstei. Sa stiti ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple precum par.

Mi-au placut foarte mult personajele. Callie, protagonista noastra in varsta de 16 ani, este asa de bine construita, incat e imposibil sa nu empatizezi cu ea pe parcursul actiunii. Vei fi frustrat, vei incerca sa faci compromisuri pentru a-ti salva fratele mai mic, vei trai sentimente de ura si dispret, dar si de bucurie. Michael este tipul de baiat saritor, pe care te poti baza la greu. Blake este baiatul instarit, care frecventeaza localurile „de fita”, rudele acestuia avand o puternica influenta asupra evenimentelor in desfasurare. Probabil, acum va ganditi ca veti da IAR peste un triunghi amoros, cliseic, cu replici siropoase si atingeri suave. Va inselati amarnic. Personajele sunt total imprevizibile si te vor incanta de la „primele fraze”. Daca stau si ma gandesc bine, Lissa a reusit sa dea viata unora dintre cele mai „reale” personaje intalnite de mine pana in prezent, apartinand acestui gen de carti (YA).

Actiunea in sine este geniala. Cadrul creat, detaliile furnizate, prezentarea conditiilor de trai, insuficientele resimtite de catre adolescenti viata fructuoasa a batranilor, au fost perfect expuse pentru a produce acea atmosfera dezolanta si pentru a te plasa pe tine, cititorul, fix in mijlocul evenimentelor. Este foarte usor sa iti imaginezi si sa conturezi acest mediu. Nota 10 Lissa, pentru modul in care ai expus problemele.

Pot puncta si cateva bile negre, dar acestea nu sunt suficient de pronuntate, pentru a risipi ambianta realizata. De exemplu, nu ni se dau prea multe informatii despre razboiul biologic, sau despre vaccinurile care au fost facute doar tinerilor si batranilor (populatiei vulnerabile), alegandu-se exterminarea totala a populatiei de mijloc. Autoarea s-a axat in totalitate pe evenimentele „de dupa” catastrofa, ignorand unele elemente din trecut. Nu este foarte deranjant, dar raman cateva goluri de umplut.

Per total, acest roman m-a surprins placut si a fost ca o gura de aer proaspat. La inceputul anului, imi propusesem sa citesc 30 de distopii. Bineinteles, pe parcurs m-am plictisit datorita aceluiasi tipar reluat la nesfarsit. Starters insa, a fost total diferita. Si pentru mine, constituie un avantaj faptul ca este  alcatuita din 2 volume.

Va primi nota 5/5, si o recomand cu caldura, mai ales acelora care s-au plictisit de aceeasi structura a romanelor YA.

Date despre carte:

  • Titlul in romana: Starters
  • Titlul original: Starters
  • Editura: Trei
  • An Aparitie: 2013
  • Nr. pagini: 312
  • Unde o puteti gasi: Editura Trei

Anunțuri

2 gânduri despre “Starters – Lissa Price

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s