Acluofobia – A.R.Deleanu

Acluofobia-AR-DeleanuAm primit aceasta carte pentru recenzie de la editura Herg Benet, carora doresc sa le multumesc mult.

Dupa cum este specificat si in titlu, cartea ne prezinta o colectie de „Zece povestiri macabre”, unele cu un mare impact psihologic, altele mai… bizare. Printre cele zece povestiri se numara: Trenul umbrelor, Vis cu furnici, Atunci cand nu eram, Max Li, Toma.Administrator, Omul cu chip de cal.  Preferatele mele insa, au fost: Scrum, Kilimanjaro, Jos-in lumea lor si Negru ca o soapte fara rost. Nu stiu sa va spun care mi-a placut mai mult din cele 4, probabil Scrum. O sa va spun cate ceva despre fiecare.

Scrum – motivul principal pentru care am indragit aceasta povestioara, a fost faptul ca atinge un aspect psihologic traumatizant, cu care am lucrat mult in ultima perioada, si anume: stresul posttraumatic si efectele devastatoare ale acestuia asupra personalitatii individului afectat. A.R. Deleanu creeaza cadrul ideal pentru desfasurarea actiunii, si ne „introduce” in mintea bolnava a lui Ig, devenind astfel martorii unor ganduri sufocante, sinistre si coplesitoare. Emotiile impredictibile si necontrolabile, dificultatea opririi gandurile obsesive, anxietatea (de a nu fi inselat de catre sotia sa, Cami) fac din Ig o persoana imprevizibila, un individ in soc psihologic. Mi-a placut foarte mult felul in care A.R.Deleanu a prezentat  sentimentele si tulburarea, si mai ales obsesia lui Ig pentru foc/fum, acestea avand Acluofobia_Povestirea4elementele necesare redarii unei situatii reale.

Kilimanjaro – il aduce in prim-plan pe Alex, explorator si alpinist foarte priceput. Solicitat de un post de televiziune, Alex este invitat sa escaladeze varful Kilimanjaro (avand experienta necesara pe acest munte) si sa participe la un reportaj despre legendele care il bantuie. Determinarea, sacrificiul pe care il face Alex, curajul cu care infrunta gerul si pericolele, finalul trist fac din aceasta poveste, o experienta …dureroara.

Jos,in lumea lor si Negru ca o soapte fara rost abordeaza teme tulburatoare, infricosatoare si legende urbane. Nu pot sa imi dau seama acum daca am mai citit vreo povestioare cu IELE, dar pot sa va spun ca aceasta m-a fermecat. Atmosfera este intensa, evenimentele se succed cu rapiditate, nelasand timp pentru a respira si a procesa informatiile primite. Tot ce poti face, este sa traiesti cu intensitate, alaturi de personaje.

Per total, aceasta colectie de povestiri  iti prezinta viziuni noi asupra unor mituri rascolitoare si iti frunizeaza 2-3 ore de senzatii tari si emotii neprevazute. A.R.Deleanu nu se sfiaza sa aduca povestilor sfarsituri nemiloase, cat mai aproape de realitatea bruta, neprelucrata. Nu pot decat sa apreciez acest lucru, si sa invit si pe voi, in numar cat mai mare sa cititi aceasta carte. Autorii romani trebuie apreciati si valorificati pentru munca depusa!

Multumesc Editurii Herg Benet pentru ocazia oferita de a citi si recenza aceasta carte!

Date despre carte:

  • Titlul in romana: Acluofobia
  • Titlul original: Acluofobia
  • Editura: Herg Benet
  • An Aparitie: 2013
  • Nr. pagini: 282
  • Unde o puteti gasi: Editura Herg Benet

3 gânduri despre “Acluofobia – A.R.Deleanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s