Recenzie : Flori pentru Algernon – Daniel Keyes

flori-pentru-algernon-daniel-keyes-artAm primit “Flori pentru Algernon“  pentru recenzie de la librăria online Libris. Vreau să le mulţumesc şi să vă reamintesc de colecţiile de cărţi online  în română, cărţi în engleză, toate disponibile pe site. Această carte o veţi găsi la preţul de numai 26.91  ron şi transport gratuit prin curier rapid doar în această librărie online.

„Oricine se poate simţi inteligent alături de un tâmpit.”

 

Flori pentru Algernon este un roman sensibil, cu un subiect care stârneşte atitudini discriminatorii, etichetări, şi chiar revoltă. Peste 600 milioane de persoane din întreaga lume au un anumit tip de dizabilitate. Dacă persoanele cu disfuncţii fizice sunt meditizate şi susţinute cu remedii medicale eficiente, persoanele cu dizabilităţi intelectuale sunt respinse, iar şansele pentru ajutorarea acestora sunt minine sau nule. Aceste persoane sunt considerate a fi o povară atât pentru societate, cât şi pentru familie, sunt stigmatizate şi trate cu dispreţ.

Daniel Keyes abordează un astfel de subiect, avându-l în prim plan pe Charlie Gordon, în vârstă de 32 de ani cu o dizabilitate intelectuală avansată. Atunci când viaţa sa părea să urmeze acelaşi stil monoton, de lucru într-o brutărie şi şedinţe fără succes la centrul de adulţi întârziaţi, Dr Strauss şi profesorul Nemur îl aleg pe Charlie ca participant într-un proiect experimental, constând într-o operaţie pe creier. Alături de un şoricel alb, simpatic şi inteligent, pe nume Algernon, protagonistul nostru va porni pe un drum anevoies în încercarea de a deveni „deştept„.

Vom fi martorii progresului şi declinului lui Charlie, ne vom bucura şi vom suferi alături de el. Romanul transpune gândurile personajului principal într-un raport de progres, pe care acesta îl ţine aproape zilnic. Această modalitate de construcţie a romanului oferă veridicitate evenimentelor prezentate, şi o gamă largă de emoţii intense. Va fi greu de citit la început deoarece este respectată cu stricteţe disfuncţionalitatea personajului, folosindu-se litere lipsă, abateri de la regulile gramaticale şi propoziţii pe care le formeză un copil de 5 de ani, nu un adult de 32 de ani.

Gândurile lui Charlie m-au înfiorat şi tulburat. Nu credeam că e posibil ca o cărticică să stârnească în mine o asemenea tensiune.

 „Pot să par nerecunoscător, dar unul din lucrurile care mă supără aici este că lumea se poartă cu mine ca şi cum aş fi un cobai. Remarcele permanente ale lui Nemur cum că ei au făcut din mine ceea ce sunt sau că vor fi cândva şi alţii ca mine care vor deveni fiinţe umane adevărate. Cum aş putea să-l fac să priceapă că nu este el cel care m-a creat? Face aceeaşi greşeală ca toţi ceilalţi care se uită la o  persoană slabă de minte şi râd pentru că nu înţeleg că sunt în joc semntimente omeneşti. Nu poate să-şi dea seama că eram o persoană dinainte de-a ajunge aici.”

 

Flori pentru Algernon este un roman profund, capabil să schimbe mentalităţi şi să scoată la lumină adevărul despre persoanele cu dizabilităţi intelectule, considerate de mulţi incabile să simtă, să trăiască, să ia parte de activităţile cotidiene. Chiar dacă este o operă fictivă, influenţată de experienţele lui Keyes şi întrebarea: Ce s-ar întampla dacă am fi capabili să creştem artificial inteligenţa umană?, aceasta este capabilă să ofere cititorului o călătorie captivantă prin locurile întunecate ale conştiinţei umane şi ale  subconştientului.

Flori pentru Algernon este o carte care îţi va rămâne în suflet pentru mult timp şi care va schimba ceva în tine… oricât de insensibil ai fi!

Mulțumesc librăriei online LIBRIS pentru ocazia oferită de a citi și recenza această carte!

FlowersForAlgernon-114

  • Titlul în română: Flori pentru Algernon
  • Traducere de: Dan Rădulescu
  • Editura: Grupul Editorial Art
  • An Aparitie: 2013
  • Nr. pagini: 312
  • Unde o puteti gasi: Libris

Un gând despre “Recenzie : Flori pentru Algernon – Daniel Keyes

  1. E una dintre cartile mele preferate. Nu am cuvinte sa spun cat de mult m-a marcat. O asociez oarecum cu „Portocala mecanica”, unde, la fel, se incearca, prin mijloace artificiale, sa se modifice natura umana. Evident, il preferam pe Charlie de dinainte de experiment, care avea o ingenuitate placuta. Chiar este un roman fata de care nu poti sa ramai insensibil si ignorant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s