Recenzie: Mari mituri despre dezvoltarea copiilor – Stephen Hupp, Jeremy Jewell

2887Mari mituri despre dezvoltarea copiilor face parte din colectia Psihologie pentru toti (PPT) de la editura Trei. Toate cartile cuprinse aici sunt scrise intr-o maniera usoara, pe intelesul tuturor, fara termeni sofisticati sau pe care trebuie sa ii cauti in dictionar pentru a afla ce inseamna.  Am citit mai multe titluri din aceasta colectie si toate mi s-au parut accesibile, bine documentate, oferind cititorului sfaturi, exemple, rezolvari pentru problemele sensibile.

Deoacere am terminat si Facultatea de Psihologie, intotdeauna am avut o atractie pentru aceste carti, indiferent de tema dezbatuta. Volumul de fata ne prezinta, dupa cum spune si titlul, marile mituri despre dezvoltarea copiilor. Cartea este impartita in patru mari parti si anume: Inceputurile vietii; Perioada de cresterea a corpului si a mintii; Emotii si comportament; Mediul social; totalizand nici mai mult, nici mai putin de 50 de mituri pe care autorii le desfiinteaza. Nu am fost intotdeauna de acord cu ce am citit si au fost multe situatii in care am fost luata prin surprindere, deoarece eram ferm convinsa de credintele mele. Toate miturile sunt bine documentate, cercetate, facandu-se multiple referinte la carti de specialitate dar si la exemple din viata cotidiana, mass-media, filme, emisiuni, seriale.

       De exemplu, am auzit cu totii cel putin odata ca premergatorul ajuta copilul mic sa invete mai devreme sa mearga in picioare, ca prietenii imaginari sunt semne ale problemelor socio-emotionale ale copiilor sau ca un copil singur la parinti este egoist, rasfatat si incompetent social. Unii dintre noi ar spune ca aceste afirmatii sunt complet adevarate insa, autorii tin sa ne contrazica si vin cu argumente solide impotriva lor.

       Am intalnit aici si controversatul subiect conform caruia vaccinurile duc la cresterea numarului de cazuri de autism. Exista mii de discutii si teorii asupra acestui fapt care influenteaza zilnic parinti de pretutindeni sa nu-si vaccineze copiii. Nu cred insa ca exista un studiu oficial care sa duca strict la aceasta concluzie. Mai mult, autorii ajuta la desfiintarea acestuia cu multe referinte la lucrari de specialitate si cercetari. Cu toate acestea, foarte multi oameni sunt convinsi ca exista o legatura intre vaccinuri si autism, fapt care se datoreaza in mare parte si dezinformarii din mass-media. Si din pacate, credinta in acest mit si nevaccinarea cu ROR poate duce la consecinte fatale. „Rujeola este una dintre cele mai periculoase boli pe care le-ar putea contracta un copil, iar in 2011 Oraganizatia Mondiala a Sanatatii a estimat un numar de 157 700 de cazuri de deces provenite de rujeola.

       Au fost si cazuri in care am ras si m-am minunat de faptul ca exista persoane care se incred in asemenea lucruri: se nasc mai multi copii cand e luna plina, mestecatul mancarii copilului de catre mama nu prezinta niciun risc cunoscut sau ca, daca nu „pui mana pe toiag” nu „iese nimic din copil”. Intr-un sondaj de opinie in care au fost chestionati peste o mie de adulti din Statele Unite cu intrebarea: „Din cand in cand este necesara disciplinarea copilului cu cate o bataie zdravana?„, 80% dintre ei au fost de acord cu aceasta parere. Este incredibil faptul ca inca exista atatea familii care considera ca raspunsul pentru o disciplina impecabila este bataia.

      Va recomand cartea cu drag. Veti gasi deopotriva informatii noi si sfaturi utile.

bataie

MULȚUMESC EDITURII  TREI  PENTRU OCAZIA OFERITĂ DE A CITI ȘI RECENZA ACEASTĂ CARTE!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s