Uratii – Scott Westerfeld

UratiiNu am avut foarte mult timp liber in ultima perioada, asa ca am cam ramas in urma cu cititul. Am reusit totusi sa strecor printre putinele pauze, cateva pagini din Uratii  de Scott Westerfeld.

Dupa cum ati observat, imi continui lista de distopii. Nu ma las pana nu termin de citit toate distopiile mult discutate si recenzate in blogosfera (btw, imi puteti lasa la comentarii o lista cu astfel de titluri)!!

Da da da daaaa….cartea asta este awesome!!! Nu stiu de ce am tot amanat-o atat! Mi-a placut foarte foarte mult ideea de baza a acestei carti. Si anume, faptul ca intr-un viitor distopic, ce pare perfect la inceput, lumea se imparte in doua categorii: Uratii si Frumosii. Varsta de 16 ani, vine cu o operatie de infrumusetare, conform standardelor ideale de frumusete. Interesant sau nu? Exista in roman o locatie vizita de copii din scoli, denumita Vechile Ruine. Se pare ca NOI suntem cei ce „aproape” ca  au distrus lumea, prin lupte, razboaie, defrisari si poluari, etc.  Mi-au placut mult aceste referinte la NOI, ca locuitori ai vechilor Ruine.

Protagonista este Tally Youngblood, evident o Urata. Acest personaj este foarte frumos conturat de-a lungul romanului. Trece prin situatii antrenante si dificile. Mi-a placut evolutia: de la o urata linistita, ce abia astepta varsta de 16 ani, pentru a putea avea „o fata perfecta si un corp perfect”, Tally se dovedeste a fi o rebela desavarsita! Cand ma gandesc la ea, imi vine imi minte citatul „Legile sunt facute pentru a fi incalcate”! 😀

Bineinteles, ca exista si o putere de conducere si Circumstantele Speciale.

M-a incantat foarte mult acest prim volum. Descrierea modului de viata al locuitorilor, al oraselor in care locuiau, al felului in care se deplasau, si a dialogurilor naturale, te introduc in atmosfera lumii distopice, si te fac sa uiti pentru cateva momente de universul in care traim.  S. Westerfeld reuseste pentru cateva clipe sa te faca sa visezi cu ochii deschisi: ce ar fi daca ai trai intr-o astfel de societate? Cum ar fi sa ai tenul perfect si corpul ideal? Si sa fim realisti, exista foarte multe persoane care platesc sume exorbitante pentru operatiile estetice.  Cum ar fi daca acestea ti-ar fi furnizate gratuit? Ti-ai asuma consecintele ce vin odata cu aceste operatii ?(nu va voi dezvalui natura pretului platit de personaje – va voi lasa sa il descoperiti citind).

Recomand aceasta carte (serie) celor ce nu au apucat inca sa o citeasca.

Nota: 5/5

Voi ce cititi acum??

O seara frumoasa!

4 gânduri despre “Uratii – Scott Westerfeld

  1. Cred că Urâţii a fost prima distopie citită de mine. Pot spune că şi mie mi-a plăcut şi abia aştept să am timp liber ca să pot testa şi volumul 2 :D! Mă bucur că şi pe tine te-a încântat ^^.

    • E foarte foarte frumoasa seria! Si eu vreau sa fac rost de ceva timp de Micutele Mincinoase. Dar mereu trec peste ele, si pun altceva in cos. Poate in viitorul apropiat mi le voi achizitiona! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s